Program Fundusze Europejskie na Pomoc
Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z
Europejskiego Funduszu Społecznego+.

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, iż trwa kolejny program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+.
Program realizowany jest w okresie 09.2023-12.2024. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 06-12.2024.

Cel programu:
•    przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne. 
 
Zadania i działania realizowane w programie: 
•    Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych; 
•    Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPR oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym; 
•    Przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej 
•    Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne; 
•    Przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn. 

Grupa docelowa:
Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2.056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.
 
Przewidziane efekty i rezultaty:
zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

W ramach FEPŻ 2021-2027 w roku kalendarzowym 2024 OPL Stowarzyszenie im. Franciszka Stuska w Orzeszu współpracująca z Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie wspiera osoby potrzebujące z województwa śląskiego, na terenie powiatu mikołowskiego w gminie Orzesze.
Dodatkowo OPL Stowarzyszenie im. Franciszka Stuska w Orzeszu wraz z Bankiem Żywności będzie realizował następujące, planowane działania towarzyszące wśród osób potrzebujących, wspierające ich włącznie społeczne:
•    Cykle edukacyjne tematyczne: edukacji ekonomicznej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, dotyczące praw konsumenta.
•    Warsztaty edukacyjne z zakresu: niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, kulinarne, psychodietetyczne, gospodarowanie budżetem domowym.
•    Działania o charakterze włączeniowo-integracyjnym (cykle).
•    Dyżury konsultacyjne.

Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl  oraz w mediach społecznościowych na //www.facebook.com/share/p/nZjnbr1iRpy97xbS/
Osoby, które chcą skorzystać z pomocy  żywnościowej w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego+ proszone są o kontakt  z pracownikami 
Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Orzeszu osobiście lub pod nr. Tel. 32/22-15-520

 


 

Artykuły spożywcze w ramach FEPŻ

Informacje o programie banki żywności

 

Opublikowane przez: Sylwia Bugla | Autor: Danuta Lyra | Data wprowadzenia: 2024-11-20 11:15:17 | Data modyfikacji: 2024-11-20 11:47:46.

PODPROGRAM 2018 – efekty

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.pdf

 

Opublikowane przez: Maria Leśniak | Autor: Danuta Lyra | Data wprowadzenia: 2018-10-31 12:21:07.
Data wprowadzenia: 2018-10-31 12:21:07
Autor: Danuta Lyra
Opublikowane przez: Maria Leśniak